Kövess minket!
  
     

Hogyan füvesítsünk: mag, vagy gyepszőnyeg?

Hogyan füvesítsünk: mag, vagy gyepszőnyeg?
2018, június 7.

Egy kert megépítésekor az egyik legfontosabb kérdés a füvesítés megoldása, vagyis hogy fűmagról vessük, vagy gyepszőnyeget terítsünk le. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amik figyelembevételével könnyen eldönthető, hogy melyiket válasszuk.

A gyepszőnyeg legnagyobb előnye, hogy a talaj előkészítése után azonnal lefektethető, és a füvesíteni kívánt terület méretétől függően rövid idő alatt kész gyepet eredményez. A lerakása után két héttel már teljes értékű a gyep, ráadásul bármikor lefektethető, kivéve persze a telet. A gondozása egyszerű, csak nyírni kell, gyomlálni nem. Hátránya a némileg magasabb ár, viszont mint minden, ez is relatív: a gyepszőnyeg elkészítése hosszú ideig tart és szakértelmet igényel, amit magunk is tapasztalhatunk, ha a magról vetést választjuk.

A magról történő füvesítést ugyanis csak tavasszal és ősszel lehet elvégezni, nyáron nem hoz semmilyen eredményt. Az őszi vetés hatékonyabb, érdemes inkább azt választani. Fontos tudni, hogy a fűmag csak közepes hőmérsékleten hajlandó kikelni, a szélsőségek gátolják a fejlődését. A talaj előkészítése itt is fontos, és miután elvetettük, 8-10 hét, mire használhatóvá válik a gyep, azaz sokkal tovább tart a füvesítés, mint gyepszőnyeggel. Ráadásul könnyebben gyomosodik, aminek a kiirtása szinte lehetetlen, de legalábbis komoly munka, ezért nagyon oda kell figyelni a magról vetésnél a megfelelő magsűrűségre! Nagy hátránya, hogy a vakondháló elhelyezése nagyon nehézkes, az előkészítési fázisban szakértelmet igényel, cserébe viszont olcsó, a fűmag egy személyautóval is elszállítható, a vetése – főleg nagyobb terület esetén – gépesíthető, és a fűmagkeveréknek köszönhetően a helyi adottságokhoz legjobban alkalmazkodó fűmagok maradnak életben.

Ha kertépítés, akkor Megakert! Keressen bennünket bizalommal, ha kerttervezésre, kertépítésre, füvesítésre, vagy szaktanácsra lenne szüksége, illetve tájékozódjon szolgáltatásainkról a www.megakert.hu címen elérhető weboldalunkon! Ha kérdése lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken: hívja a +36-30-662-7527-es telefonszámunkat, vagy írjon nekünk üzenetet az info@megakert.hu e-mail címre!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Előző cikk olvasása:
donafer.hu.18.04
Hozza közelebb a természetet dísztavak építésével!

Egyedülálló környezetet szeretne kialakítani otthona körül? Szívesen tölti idejét a szabadban, ahol különböző növények és állatok társaságában pihenhet? Különleges hangulatot...

Close